Noodweer in Zuid-Frankrijk heeft zaterdagavond- en nacht aan dertien mensen het leven gekost. Zeker acht personen worden nog vermist.

De Franse president François Hollande en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gaan later op de dag naar het getroffen gebied. Hollande sprak de "solidariteit van de natie" uit voor de nabestaanden.

Hollande kondigde aan dat het kabinet woensdag de noodtoestand zal afkondigen. Slachtoffers krijgen binnen drie maanden compensatie. Voor de getroffen gemeenten wordt een apart fonds in het leven geroepen.

Hollande waarschuwde voor nieuwe buien en hij riep de Fransen op uiterst voorzichtig te zijn.

Zwaar getroffen

Er was sprake van zware overstromingen langs de Côte d'Azur. Vooral het gebied rond Cannes is zwaar getroffen. De autoriteiten hebben bewoners opgeroepen zondagochtend niet de deur uit te gaan.

De overstromingen hebben het dagelijks leven ontwricht. Op beelden zijn kolkende modderstromen te zien, waardoor auto's worden meegenomen.

Noodtoestand

De burgemeester van Cannes heeft de noodtoestand uitgeroepen. Door het uitroepen van de noodtoestand kunnen extra hulptroepen worden ingezet.

De storm kan mogelijk roet in het eten gooien voor de Mipcom, de jaarlijkse televisiebeurs die vanaf zondag plaatsvindt in het stadje. Meer dan 14.000 makers, kopers en andere kopstukken uit de internationale televisiewereld worden op de markt verwacht. Onder meer X-Files-bedenker Chris Carter komt er een presentatie geven.

Natuurgeweld

De snelweg A8 is vanwege het natuurgeweld afgesloten tussen Antibes en Villeneuve-Loubet. Doordat veel wegen zijn overstroomd, hebben hulpdiensten grote moeite om bij de getroffen gebieden te komen.

Brandweermannen die op weg waren om hulp te verlenen moesten zelf hulp inschakelen, meldt de regionale krant Nice Matin. Door het noodweer zitten circa 43.000 duizend huishoudens in het departement Alpes-Maritimes zonder stroom.

Video: Beelden van de overstromingen

Beelden van de overstromingen
Beelden van de overstromingen

Campings getroffen

Ook veel campings zijn getroffen. Vakantiegangers zijn op het dak van hun caravan geklommen vanwege het hoge water. In enkele uren tijd viel tot wel 180 millimeter regen, aldus Météo France.

Drie mensen in een bejaardentehuis in Biot zijn overleden toen het water het huis binnenstroomde. In een tunnel zijn drie lichamen uit een auto gehaald. In Mandelieu-la-Napoule zijn vijf mensen verdronken toen ze hun auto probeerde te redden uit de stroming. Het andere slachtoffer is verdronken op straat.

In Cannes zaten 350 mensen vast in een concertzaal, waar ze zaterdagavond een optreden van Johnny Halliday hadden bijgewoond. Omdat het onmogelijk is hun auto's te bereiken, moesten ze tot zondagochtend in de zaal blijven. Vijfhonderd reizigers strandden op het vliegveld van Nice, onder wie veel Britse en Deense toeristen.

180 millimeter regen

Het treinverkeer heeft ook last van het extreme weer. De rails zijn overstroomd, waardoor honderden mensen noodgedwongen in de trein moeten overnachten. Ook veel campings zijn getroffen. Vakantiegangers zijn op het dak van hun caravan geklommen vanwege het hoge water.

Volgens de weerdienst Météo France zijn de ergste onweersbuien Frankrijk gepasseerd. In enkele uren tijd viel tot wel 180 millimeter regen, aldus de krant Midi Libre.

In Cannes werden zestien mensen aangehouden omdat ze misbruik van de situatie maakten door te gaan plunderen.