Inwoners van Portugal gaan zondag naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. De verkiezingen gaan vooral over de vraag of het bezuinigingsbeleid moet worden voortgezet.

De laatste verkiezingen waren in 2011. In dat jaar werd Portugal met 78 miljard euro aan noodsteun van het IMF gered van een bankroet. Inmiddels staat het land financieel gezien weer op eigen benen, en voor dit jaar wordt zelfs economische groei verwacht. Maar als het aan de huidige conservatieve regering ligt blijft het soberheid troef.

Het lijkt erop dat de zittende coalitie onder leiding van minister-president Pedro Passos Coelho haar absolute meerderheid in het parlement in Lissabon gaat verliezen. In peilingen komt de alliantie Portugal à Frente uit op tussen de 37 en 40 procent van de stemmen.

De sociaaldemocraten van Partido Socialista zouden 31 tot 33 procent van de stemmen krijgen. Deskundigen verwachten dat er een minderheidskabinet gevormd wordt.

De stembureaus gaan om 8 uur 's morgens open en sluiten om 19.00 uur. In totaal zijn bijna 10 miljoen burgers kiesgerechtigd.