De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn "diepste medeleven" betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers van het bombardement op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in de Afghaanse provincie Kunduz. 

Vermoedelijk is die luchtaanval uitgevoerd door een door de VS-geleide coalitie. Obama wil daar nog geen uitspraak over doen. In een verklaring rept hij van een "tragedie".

Door het bombardement kwamen negentien mensen om het leven. Het gaat om twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen en zeven patiënten, onder wie drie kinderen. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal oplopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen anderen worden vermist.

Het ministerie van Defensie van de VS heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar het incident. Zolang de feiten en omstandigheden niet bekend zijn wil Obama "geen oordeel geven over het tragische voorval".

'Schending humanitaire recht'

Artsen zonder Grenzen eist een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement. "Deze aanval is weerzinwekkend en een ernstige schending van het internationale humanitaire recht", schrijft AzG-voorzitter Meinie Nicolai in een verklaring.

Het ziekenhuis biedt volgens de organisatie normaliter gratis chirurgische behandelingen voor slachtoffers van conflicten en ongevallen. Bij veel patiënten kan door een dergelijke ingreep worden voorkomen dat ledematen moeten worden geamputeerd.

Artsen zonder Grenzen is sinds 1980 actief in Afghanistan. De kliniek in Kunduz werd in 2011 geopend. Officieel is er ruimte voor 55 bedden, maar in werkelijkheid staan er negentig. Er werken vierhonderd Afghaanse en tien internationale werknemers.

Verenigde Naties

Het ziekenhuis wordt uitsluitend gefinancierd uit giften en behandelt mensen uit de wijde omtrek, ongeacht religie of afkomst.

Ook de Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld en eisen een transparant onderzoek. "Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. "Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad."

Video: Beelden van na de aanval