De Verenigde Staten gaan er alles aan doen om te achterhalen hoe heeft kunnen gebeuren dat zaterdag een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen werd gebombardeerd in de provincie Kunduz. 

''In samenwerking met de Afghaanse regering zoeken we dit tot op de bodem uit'', aldus minister van Defensie Ash Carter. Bij het bombardement, dat werd uitgevoerd door een door de Amerikanen geleide coalitie, vielen zeker negentien doden.

Carter verklaarde dat Amerikaanse en Afghaanse troepen de afgelopen dagen felle gevechten voerden met Talibanstrijders in het gebied rond het ziekenhuis. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaten er strijders van de Taliban in het ziekenhuis.

Het Amerikaanse leger bevestigde dat er een luchtaanval was uitgevoerd, die ''mogelijk voor 'collateral damage' heeft gezorgd bij een nabijgelegen medische faciliteit''.

Excuses

In de verklaring van het Amerikaanse leger werd niet gerept over excuses voor het bombardement. Die zouden zijn gemaakt door de Amerikaanse generaal John F. Campbell, zo liet een woordvoerder van de Afghaanse president Ashraf Ghani eerder op zaterdag weten. Campbell zou Ghani hebben gebeld om excuses te maken. Andere bronnen stelden dat hij alleen zijn condoleances had overgebracht.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde zaterdag een luchtaanval uit en raakte daarbij het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG). Zeker negentien mensen zijn hierdoor om het leven gekomen. 37 anderen raakten zwaargewond en tientallen mensen worden nog vermist.

Volgens AzG zijn twaalf van de doden, medewerkers van de hulporganisatie. Daarnaast vonden vier oudere patiënten en drie kinderen de dood. Mede gezien het hoge aantal vermisten vreest AzG dat het dodental de komende dagen nog verder zal oplopen.

Bevestiging

Na de aanval was in eerste instantie onduidelijk wat er precies was gebeurd. Zo werd aanvankelijk gemeld dat zich een explosie in het ziekenhuis had voorgedaan. De BBC meldde enige tijd later dat de explosie waarschijnlijk was veroorzaakt door bommen die door Amerikaanse vliegtuigen waren afgeworpen.

Met zijn excuses lijkt Campbell te bevestigen dat de doden inderdaad het gevolg zijn van een luchtaanval van de coalitie. Waarom deze aanval is uitgevoerd, is nog onduidelijk. 

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder op zaterdag weten dat extremisten van de Taliban in het ziekenhuis zaten. Die zijn volgens het ministerie allemaal gedood. AzG rept hier echter met geen woord over. De Taliban ontkennen op hun beurt dat er strijders van hen in het ziekenhuis waren.

Tragisch

De Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld. "Deze ramp is uitermate tragisch. Er valt geen excuus voor te geven en hij is misschien zelfs strafbaar'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein.

"Internationale en Afghaanse militairen hebben de verplichting om burgers te respecteren en te beveiligen in iedere situatie. Medische faciliteiten en medisch personeel verdienen helemaal goede beveiliging."

De VN eisen dat er een transparant onderzoek komt naar de aanval. "Deze schokkende gebeurtenis moet onmiddellijk, grondig en onafhankelijk worden onderzocht. De resultaten daarvan moeten openbaar worden gemaakt", aldus prins Hussein. "Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad."

De Amerikanen hebben zelf al een onderzoek ingesteld. "In samenwerking met de Afghaanse regering zoeken we dit tot op de bodem uit", aldus minister van Defensie Ash Carter. Hij zei dat Amerikaanse en Afghaanse troepen de laatste dagen hebben gevochten tegen Talibanstrijders in het gebied rond het ziekenhuis.