Frankrijk overweegt ook voor buitenlanders een puntenrijbewijs in te voeren.

Toeristen die op de Franse wegen een overtreding begaan, zouden daardoor punten kunnen kwijtraken en in het uiterste geval zelfs een rijverbod voor het land kunnen krijgen.

De Franse regering heeft een plan opgesteld om het groeiend aantal verkeersdoden een halt toe te roepen. Zo moet er een zwartboek komen van buitenlanders die nog boetes hebben openstaan, meldt de nieuwssite Bienpublic.

Langs de Franse wegen komen vijfhonderd nieuwe snelheidscamera's te staan. Het aantal radarzones wordt verviervoudigd. Daarnaast gaat de politie strenger controleren op andere overtredingen, zoals bumperkleven.

Frankrijk gaat ook experimenteren met patrouilles door drones. Die moeten de bemande vluchten met helikopters waar mogelijk gaan vervangen.

Veel gedoe

De ANWB verwacht niet dat het eventueel in te voeren puntenrijbewijs een succes wordt. ''Je moet dan een enorme administratie optuigen voor buitenlanders met een pakkans van bijna niks. Bovendien komen de meeste Nederlanders niet elke week in Frankrijk. Veel gedoe en weinig effect'', aldus een woordvoerder.

Volgens hem is het eenvoudiger om alle gegevens van overtreders in te voeren. ''Als blijkt dat iemand vorig jaar ook al was gepakt, kun je een hogere boete geven.''