De integratie van honderdduizenden vluchtelingen is voor Duitsland een grotere opgave dan de Duitse hereniging. 

Dat heeft de Duitse president Joachim Gauck zaterdag gezegd tijdens de viering van de Duitse eenwording, precies 25 jaar geleden. "Anders dan toen komt nu iets samen dat nooit bij elkaar hoorde", citeert Frankfurter Allgemeiner.

Gauck wist in zijn toespraak de hereniging van Duitsland in 1989 te koppelen aan het vluchtelingenprobleem.

Er zijn volgens de president grotere verschillen tussen de Duitsers en de vluchtelingen dan destijds tussen Oost- en West-Duitsers. Die deelden namelijk een taal, cultuur en geschiedenis.

Gauck vroeg de Duitsers om geduld en zei dat de Duitse waarden aan de basis van integratie staan. "Tolerantie in ruil voor intolerantie gaat er bij ons niet in." Hij veroordeelde antisemitisme en discriminatie van vrouwen en homoseksuelen.

Merkel

De hereniging van Duitsland wordt dit weekend massaal gevierd. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn hadden zich zaterdag rond 17.00 uur tienduizenden mensen verzameld voor het feest. De Pariser Platz in de stad is zo vol dat de politie de toegang heeft afgesloten. Ook de omliggende straten staan helemaal vol. "Er zijn zeer, zeer veel mensen onderweg", zei een politiewoordvoerder.

Ook in Frankfurt am Main is het feest. Onder meer bondskanselier Angela Merkel en president Joachim Gauck zijn naar de havenstad gekomen. Oud-leiders George Bush senior, Michail Gorbatsjov en Helmut Kohl waren ook uitgenodigd, maar die komen niet vanwege ziekte of ouderdom.

De Bondsrepubliek Duitsland (BDR) en de Duitse Democratische Republiek (DDR) gingen op 3 oktober 1990 op in het herenigde Duitsland. De DDR werd in 1949 door de Sovjet-Unie opgericht als communistisch land. Het lag in de zone die na de Duitse capitulatie in 1945 door de Sovjets werd bestuurd.

Drukte op wegen

Door de viering van de eenwording is het zaterdag druk op de Nederlandse wegen en in de steden in de buurt van de grens met Duitsland. Door de viering zijn de winkels in Duitsland dicht. 

De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt files op de A12 tussen Emmerich en Duiven, op de A35 en A1 bij Enschede en op de N280 richting Roermond. De grensovergangen bij Venlo, Winterswijk en Nijmegen zijn "aanzienlijk drukker".

Vanaf de noordkant Enschede bereiken is volgens de VID vrijwel onmogelijk. "Alle toegangswegen zijn volgelopen." In Roermond is de Designer Outlet "traditioneel in trek", aldus de VID. Vanaf de grens staat het vast en de wachttijd is enkele uren.