Nog geen twee weken na de verkiezingen is in Athene zaterdag het nieuwe Griekse parlement beëdigd. 

De links-radicale partij Syriza van premier Alexis Tsipras heeft daarin samen met de rechtspopulistische Partij van Onafhankelijke Grieken (Anel) een krappe meerderheid.

De coalitiepartners hebben samen 155 van de driehonderd zetels. De tweede partij is Nieuwe Democratie, die 75 parlementariërs heeft. Het parlement moet woensdag meteen het vertrouwen uitspreken in Tsipras, meldde de staatszender ERT.

De nieuwe regering moet haast maken. Ze moet snel privatiseringen en ingrijpende hervormingen in de pensioenen en belastingen doorvoeren. Dat is de enige manier waarop Athene kans maakt de door de Europese Unie toegezegde hulpgelden van 86 miljard euro te krijgen.

Video: Nieuw Grieks parlement beëdigd

Grieks parlement beëdigd in Athene
Grieks parlement beëdigd in Athene

Zure appel

Tsipras hield de parlementariërs voor dat ze nu door de zure appel moeten heen bijten om weer zelf zeggenschap te krijgen. "We zijn verplicht deze beslissingen te nemen ook al vinden we ze niet leuk. Het is nodig om het systeem van toezicht te verlaten en weer toegang tot de markten te krijgen. Daarvoor hebben we weer economische groei nodig."