Zeker 39 burgers, onder wie acht kinderen en acht vrouwen, zijn in de afgelopen vier dagen gedood door Russische aanvallen in Syrië.

Dat stelde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

Volgens het in Engeland gevestigde Observatorium, dat zich baseert op getuigen in Syrië, kwamen veertien strijders om het leven, van wie twaalf van Islamitische Staat en twee van het met al-Qaeda gelieerde Nusra Front.

Eerder op de dag zei de Britse minister Michael Fallon van Defensie al tegen dagblad The Sun dat Rusland aanvallen op woonwijken had uitgevoerd. Volgens Britse inlichtingen is slechts een van de twintig bombardementen uitgevoerd op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat.

Rusland heeft in de afgelopen 24 uur twintig luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. Er zijn volgens het Russische ministerie van Defensie negen doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gebombardeerd. 

De Russen richten hun aanvallen op rebellen die strijden tegen het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad, aldus Fallon. Het zou daarbij gaan om rebellen van het Vrije Syrische Leger, dat door het Westen wordt gesteund.

Bunker

De aanvallen zijn uitgevoerd op een hoofdkwartier van IS in de stad Raqqa in Noord-Syrië. Ook zijn onder meer een ondergrondse bunker en een opslagplaats voor explosieven gebombardeerd, meldt het Russische persbureau TASS. Het ministerie van Defensie heeft videobeelden vrijgegeven van de luchtaanvallen.

Volgens de Britse minister is de situatie in Syrië door de Russische acties complex geworden. Hij zei dat de luchtaanvallen het opzetten van een no-fly zone in Zuid-Syrië bemoeilijken. Fallon heeft met koning Abdullah van Jordanië gesproken over het instellen van zo'n zone.