De schietpartij op een campus in Oregon had veel meer levens kunnen eisen als een student niet had ingegrepen. De 30-jarige oorlogsveteraan Chris Mintz voorkwam volgens Amerikaanse media dat de schutter een klaslokaal binnenging.

Mintz zou andere studenten hebben verteld een veilig heenkomen te zoeken. Hij werd neergeschoten toen hij probeerde de schutter tegen te houden. "Hij probeerde de deur te blokkeren, om te voorkomen dat de aanvaller binnen zou komen", zei de tante van de veteraan tegen een lokale nieuwszender.

De student moest zijn actie bekopen met meerdere schotwonden en twee gebroken benen. "Hij keek naar de schutter en zei: het is de verjaardag van mijn zoon'', vertelde de tante. De schutter schoot daarop nog een paar keer en liep vervolgens weg.

Vanuit het ziekenhuis liet Mintz aan ABC News weten vooral bezorgd te zijn om zijn medestudenten. Na de schietpartij werd een crowdfunding-actie gestart om geld op te halen voor zijn ziekenhuiskosten. Dat leverde in zes uur tijd ruim 200.000 dollar (zo'n 178.000 euro) op.