De Russische theorie dat iedereen die tegen de Syrische president Bahar al-Assad is, een terrorist is, vormt volgens de Amerikaanse president Barak Obama een recept voor een rampzalig beleid in Syrië.

Dit zei de Amerikaanse president vrijdag in het Witte Huis.

De Russische en Iraanse steun aan het bewind van Assad leidt volgens Obama een moeras in. Bovendien versterkt de Russische bemoeienis de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Russische president Vladimir Poetin zou volgens Obama onderscheid moeten maken tussen de extremisten van IS en de gematigde soennitische oppositie.

Eenzelfde verzoek deed vrijdag de Franse president François Hollande die Poetin in Parijs ontving. Hij zei tegen Poetin dat de Russische luchtaanvallen in Syrië alleen op IS gericht zouden moeten zijn.

Luchtaanvallen

Rusland voert sinds woensdag luchtaanvallen uit op doelen die in overleg met de Syrische strijdkrachten worden uitgekozen. Ook rebellen die niet onder de vlag van IS vechten in het noordwesten moeten zo worden teruggeslagen.

Rusland heeft daar steunpunten en het is de thuisbasis van de alawitische minderheid waar de familie Assad toe behoort. De regio wordt door rebellen bedreigd.

Samenwerken

Obama heeft vrijdag herhaald bereid te zijn met Rusland en Iran en de coalitiepartners samen te werken aan een politieke overgang in Syrië. Rusland en Iran hebben ervoor gezorgd dat Assad nog steeds in het zadel zit.

Obama zei dat hij bereid is naar een politieke oplossing te zoeken die de staat en de strijdkrachten van Syrië overeind houden, maar waarbij Assad vertrekt. Obama beklemtoonde geen Koude Oorlog met Rusland over de kwestie Syrië te willen.

Video: Obama wil geen Koude Oorlog over kwestie Syrië

Obama bekritiseert Russische steun aan Assad
Obama bekritiseert Russische steun aan Assad