Vier van de zeven gewonden door de schietpartij in Roseburg hebben het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten. Dat heeft het Mercy Medical Center in de stad vrijdagochtend lokale tijd meegedeeld.

De 26-jarige Chris Harper Mercer schoot donderdag in tien minuten negen mensen dood in het Umpqua Community College in de kleine stad in de staat Oregon. De schutter werd zelf door de politie doodgeschoten.

Voor de zevende keer tijdens zijn ambt moest president Obama zijn medeleven betuigen met slachtoffers en nabestaanden van een schietpartij op of nabij een school of universiteit.

Obama keerde zich niet voor het eerst tegen de machtige lobby van wapenfabrikanten in de Verenigde Staten, die er telkens weer in slaagt verscherping van de wet die het bezit van vuurwapens regelt, tegen te houden.

Diensten

Na de schietpartij hebben diverse federale diensten zich in Roseburg gemeld: de FBI, het Openbaar Ministerie, federale politie en het federaal bureau voor vuurwapens en explosieven.

Over de toedracht van de schietpartij is nog betrekkelijk weinig meegedeeld. Ook over de motivatie van de dader is niet meer bekend dan een verklaring van één getuige: dat de dader de studenten naar hun religie vroeg.

Video: Nog drie gewonden in ziekenhuis

Nog drie gewonden in ziekenhuis
Nog drie gewonden in ziekenhuis

Brief

Harper Mercer heeft volgens nieuwszender CBS een lange brief nagelaten. Dit meldde de nieuwszender CBS vrijdag. Hij zou een verbitterde en depressieve man zijn geweest die een teruggetrokken bestaan leidde. Mogelijk had hij ook racistische denkbeelden. Nieuwszender CNN meldde dat de man psychiatrische hulp zou hebben gezocht.

De sheriff die het onderzoek in Roseburg leidt, John Hanlin, wist vrijdag niet of er een verband bestond tussen de dader en de school. Harper Mercer deed eind 2008 in South Carolina een poging tot militair te worden opgeleid, maar werd al na een maand van de academie weggestuurd.