Op het Griekse eiland Kos is een Nederlander mogelijk besmet met cholera. Het gaat om een 79-jarige toerist. 

Volgens het Griekse centrum voor ziektecontrole en -preventie is de man van het eiland overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, waar hij wordt onderzocht en behandeld.

De man vertoont symptomen van de ziekte, zoals zware diarree en hoge koorts. De diagnose is echter nog niet officieel bevestigd. Cholera komt in Griekenland weinig voor. De laatste twee gevallen dateren van 1993 en 1986.

De gezondheidsdienst in Athene spoort toeristen aan voorzorgsmaatregelen te nemen. Die hebben ter plaatse vooral te maken met persoonlijke hygiëne en voorzichtig zijn met voedsel en water. Cholera wordt namelijk vooral doorgegeven via eten en drinken. Wordt de ziekte niet behandeld, dan kan die zelfs leiden tot overlijden door uitdroging en nierproblemen.

Toeristenoord

Kos is zowel een toeristenoord als een plek waar duizenden vluchtelingen aankomen uit Afghanistan, Syrië en Irak. In dat laatste land brak vorige maand nog een cholera-epidemie uit. De Iraakse autoriteiten registreerden in september 121 gevallen van de ziekte. Athene vreest dat de ziekte via vluchtelingen is doorgegeven.

Er bestaan twee vaccinaties tegen cholera die zijn goedgekeurd door de WHO.