De Russische bombardementen in Syrië veroorzaken een escalatie van het conflict. Dat zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een verklaring die samen met de door de VS geleide coalitie is opgesteld.

Turkije zegt daarin 'diep bezorgd' te zijn over de gevolgen van de Russische acties in buurland Syrië. Die zullen ''meer extremisme en radicalisering'' in de hand werken, aldus Ankara.

Rusland is woensdag begonnen met luchtaanvallen op doelen in Syrië. Moskou zegt dat alleen stellingen van Islamitische Staat worden aangevallen maar waarnemers zeggen dat ook rebellen worden bestookt die tegen het bewind van president Bashar al-Assad strijden.

Rebellen

Het Turkse departement formuleerde de verklaring samen met de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en de Golfstaten. Rusland wordt opgeroepen direct te stoppen met de aanvallen op de rebellen en zich louter te richten op IS.

De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, Alexei Poesjkov, heeft vrijdag gezegd dat de Russische luchtaanvallen naar verwachting drie à vier maanden gaan duren en aan intensiteit gaan toenemen. Dat meldt AFP

Ondertussen zouden er ook honderden Iraanse grondtroepen zijn gearriveerd in Syrië om het bewind van Assad te steunen. Dat meldt Reuters op basis van Libanese bronnen. Tot nu toe was de militaire steun aan Assad vooral in de vorm van adviseurs.

Hennis

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert waarschuwt ervoor dat de internationale coalitie in de strijd tegen IS geen "speelbal van de Russen" moet worden.

"Het optreden van de Russen is iets om heel goed in de gaten te houden'', stelt Hennis.  Anders dreigen we speelbal te worden van Russische machtspolitiek, vreest ze.

Donderdag constateerde coalitiepartij PvdA dat Nederlandse inmenging in het Syrische conflict verder weg is dan ooit nu de Russen zich op het strijdtoneel tonen. Regeringspartner VVD daarentegen is voor bombarderen in Syrië.

Volgens Hennis, die uiteindelijk over de invulling van militaire missies gaat, moet er eerst "een zo gemeenschappelijk mogelijk optreden" tegen IS komen.

Video: Minister Hennis (Defensie) waarschuwt voor Rusland

'We moeten geen speelbal van Russen worden'
'We moeten geen speelbal van Russen worden'