Bij een schietpartij op een school in Roseburg, in de Amerikaanse staat Oregon, zijn donderdagavond (Nederlandse tijd) zeker tien mensen omgekomen. Zeven anderen zijn gewond geraakt waarvan drie personen in kritieke toestand verkeren.

Dat meldt het hoofd van de politie in de gemeente Douglas.

Eerder werd er nog gesproken over dertien doden. De politiewoordvoerder noemt de nieuwe aantallen de "meest nauwkeurige die voorhanden zijn".

De schutter is gedood in een vuurgevecht met de politie. Volgens CNN zou het gaan om een 26-jarige schutter. Op de plek van de schietpartij zijn vier wapens aangetroffen die waarschijnlijk toebehoren aan de schutter.

Er werd geschoten in meerdere klaslokalen van een school voor hoger beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs, Umpqua Community College.

Op de school zitten volgens Fox News ongeveer drieduizend studenten. 

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama gaf 00.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak vanwege de schietpartij. "We zijn het enige geavanceerde land ter wereld waar we elke paar maanden te maken hebben met schietpartijen." Ook zegt de president dat het land te weinig wapenwetten heeft.

"Het lijkt alsof schietpartijen als deze routine zijn geworden. De media-aandacht lijkt een gewoonte te zijn geworden en mijn reactie voor de pers lijkt routine te zijn geworden. Ik roep de pers op om cijfers naast elkaar te zetten van Amerikanen gedood door terroristen en Amerikanen gedood door schietpartijen als deze in de laatste tien jaar", alsdus een aangeslagen president.

"Ik hoop en bid dat ik tijdens mijn presidentschap niet nogmaals hier hoef te staan na een schietpartij, maar op basis van mijn ervaring durf ik dat niet met zekerheid te zeggen", aldus Obama.

Wapenwet

Ook pleit Obama voor een strengere regelgeving rondom wapens en riep wapenbezitters op zich daarover uit te spreken. "Elke keer als er zoiets gebeurt zeg ik het weer... We kunnen hier echt iets aan doen, maar daarvoor moeten we onze wetten veranderen. Dat is niet iets wat ik zelf kan doen", aldus Obama.

Volgens de president is het een "politieke keuze" dat zulke schietpartijen kunnen gebeuren. Obama heeft in het verleden geprobeerd de wapenwetgeving te veranderen, maar kreeg daarbij te maken met weerstand van de Republikeinse Partij en de machtige wapenlobby van de National Rifle Association (NRA).

Video: Obama pleit voor strengere wapenwet

Obama pleit voor strengere wapenwet
Obama pleit voor strengere wapenwet

Roseburg

Roseburg is een plaats met ongeveer twintigduizend inwoners op ongeveer driehonderd kilometer van Portland. In juni van vorig jaar was er ook een schietpartij op een school in Oregon, in de plaats Troutdale. 

Volgens The New York Times waren er dit jaar meer dan veertig schietpartijen op Amerikaanse scholen. 

Video: Doden en gewonden bij schietpartij op school in Oregon

Doden na schietpartij op school in Oregon
Doden na schietpartij op school in Oregon