Russische en Amerikaanse militairen zijn sinds 17.00 uur onze tijd aan het overleggen over hun activiteiten in Syrië, aldus een anonieme Amerikaanse functionaris.

Ze bekijken hoe de beide partijen kunnen voorkomen dat ze niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk met elkaar botsen in Syrië. Rusland voert sinds woensdag op verzoek van Damascus luchtaanvallen in Syrië uit.

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) die Washington aanvoert en waar Nederland ook aan deelneemt, voerde woensdag bijvoorbeeld een luchtaanval in Syrië uit, naast 21 luchtaanvallen in Irak.

Rusland is niet van plan zich aan te sluiten bij de internationale coalitie in zijn huidige vorm. Dit heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag beklemtoond. Het land is wel bereid net als de coalitie Irak te bombarderen als Bagdad daarom vraagt.

Verenigde Naties

Rusland heeft opnieuw zijn luchtaanvallen op doelen in Syrië verdedigd. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken verklaarde donderdag bij de Verenigde Naties in New York dat de aanvallen zijn gericht op opslagplaatsen en stellingen van Islamitische Staat.

Vanaf de eerste golf aanvallen beschuldigt het Westen Moskou ervan zijn raketten af te schieten op de rebellen die het bewind van president Bashar al-Assad omver willen gooien.

Terroristen

Rusland jaagt op terroristen, aldus Lavrov. Hij beschouwt de grootste Syrische rebellenbeweging, het Vrije Syrische Leger (FSA), niet als een terroristische groepering. Het FSA moet juist deel uitmaken van een politieke oplossing van het gewapende conflict, aldus de bewindsman.

Rusland is niet van plan doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak te gaan bombarderen, beklemtoonde Lavrov in New York. "We zijn niet van plan onze luchtaanvallen op doelen in Syrië uit te breiden naar Irak. We zijn er niet voor uitgenodigd. En wij zijn een beleefd volk, dus we komen niet als we niet zijn uitgenodigd."

Iraakse premier

Eerder op de dag zei de Iraakse premier Haider al-Abadi dat hij het goed idee zou vinden als Rusland zich in zijn land mengt in de strijd tegen IS. "Ik zou het toejuichen als Moskou aanbiedt doelen van IS in Irak te bombarderen", aldus Abadi.

Abadi zei de mogelijkheid van Russische bemoeienis nog niet te hebben besproken met president Vladimir Poetin. Wel heeft hij van Syrië en Rusland een enorme hoeveelheid informatie gekregen over IS.

Koenders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken voerde in de marge van de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York uitgebreid overleg over de situatie in Syrië met onder anderen zijn Amerikaanse collega Kerry en de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU.

"De strijd tegen terrorisme gaat ons allen aan", stelt Koenders. "Daarom spant een coalitie van meer dan zestig landen, waaronder Nederland, zich voluit in om ISIS te bestrijden. Vanwege het gedeelde belang zou een constructieve Russische bijdrage in de strijd tegen ISIS behulpzaam kunnen zijn."

Die bijdrage mag de positie van Assad echter niet versterken en de weg naar een politieke oplossing niet verder compliceren, waarschuwt de bewindsman. "Dat zou juist kunnen leiden tot meer lijden van de bevolking, tot meer vluchtelingen en tot meer terrorisme. Onze inspanningen moeten wel hetzelfde doel dienen. Daar mag geen onduidelijkheid over worden gecreëerd."

Video: Nieuwe luchtaanvallen Rusland in Syrië

 Rusland voert opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië
Rusland voert opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië