Russische gevechtsvliegtuigen hebben donderdag zeker dertig aanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. 

Die stellingen waren bij de door de rebellen beheerste stad Jisr al-Shughour in het noordwesten van Syrië.

Rusland zelf zegt bij de bombardementen een hoofdkwartier van de soennitische extremisten van Islamitische Staat te hebben verwoest. Er zijn ook een munitiedepot bij Idlib en een centrum waar autobommen voor IS worden gemaakt in het noorden van Homs gebombardeerd.

Alle aanvallen op terroristen in Syrië worden uitgevoerd in overleg met de Syrische strijdkrachten, beklemtoonde het ministerie van Defensie in Moskou. De luchtaanvallen steunen een offensief van het Syrische leger op de grond.

Ze worden mede op basis van informatie van de Syriërs uitgevoerd. Maar de Russen checken voor de bombardementen beginnen, of de Syrische informatie klopt. Bij de aanvallen wordt de burgerbevolking ontzien, aldus een Defensiewoordvoerder.

Video: Luchtaanvallen Rusland

 Rusland voert opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië
Rusland voert opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië

Vluchten

Donderdag zijn acht doelwitten bestookt en er zijn twintig vluchten voor uitgevoerd.

Andere bronnen maken ook melding van aanvallen op een gelegenheidscoalitie van jihadisten, de Jaysh al-Fatah (het Veroveringsleger) die in het noordwesten van Syrië actief is. Deze coalitie bestaat uit extremisten en minder radiale jihadisten, en rivaliseert met IS, met wie ze ook heeft gevochten.

Rusland begon woensdag op verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad met luchtaanvallen. Volgens Moskou zijn die alleen gericht tegen IS.

Burgerslachtoffers

Saudi-Arabië riep Rusland donderdag op de aanvallen te staken. Volgens dat land vallen door de aanvallen burgerslachtoffers terwijl het niet lukt militanten van IS te treffen. Saudi-Arabië is een van de belangrijkste tegenstanders van het regime van Assad.

Senator John McCain zei donderdag dat een rekrutenkamp van de FSA was geraakt. McCain is hoofd van de senaatscommissie voor gewapende diensten.

De rekruten waar het om draait zijn opgeleid en bewapend door de CIA, met als doel het bewind van Assad te verdrijven. De rekruten zijn getraind in Saoedi-Arabië en Qatar, werk dat nu door de Russen, die de Syrische president juist steunen, ongedaan wordt gemaakt