Door extreem weer dreigen dit jaar en in 2016 minstens tien miljoen mensen die al in armoede leven te maken te krijgen met honger. Extreme droogtes en grillige regenval zullen zich voordoen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering en de verwachte superversie van 'El Niño'.

Daarvoor waarschuwt hulporganisatie Oxfam.

Alleen al in Ethiopië wordt er rekening mee gehouden dat 4,5 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben omdat oogsten zijn mislukt. Het regenseizoen is meer en meer onvoorspelbaar geworden.

In Centraal-Amerika zijn de oogsten van onder meer mais en bonen veel lager vanwege enorme droogte. Hetzelfde geldt voor de maisoogst in Zimbabwe.

Een belangrijke boosdoener is het natuurverschijnsel El Niño. Dit wereldwijde fenomeen, waarbij de oceanen veel warmte afgeven, vindt elke zeven of acht jaar plaats. Voor de periode oktober tot januari wordt een 'super El Niño' verwacht. De laatste extreme versie van dit verschijnsel was in 1997.

Oxfam waarschuwt voor de massale honger in de aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs. Daar moet later dit jaar een klimaatverdrag komen.