Afghaanse elite eenheden hebben Kunduz heroverd. Ze namen de belangrijke stad donderdagochtend over na een strijd tegen de Taliban.

Dat zei het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter.

"Het is heroverd en weer vrij van terroristen, zware verliezen aan de kant van de vijand", liet woordvoerder Sediq Sediqqi van het ministerie weten.

Kunduz, dat tevens de naam van de provincie is, werd maandag ingenomen door de fundamentalistische Taliban na een verrassingsaanval. Het was de eerste keer dat een provinciehoofdstad in handen van de Taliban viel, sinds ze in 2001 werden verdreven.

Vervolgens begon het leger van Afghanistan een tegenoffensief. Bij die strijd vielen veel doden. Volgens CNN waren onder hen zeker zestien burgerslachtoffers.

Versterking

Volgens waarnemend gouverneur van Kunduz, Hamdullah Danishi, hebben veiligheidsdiensten de Taliban verslagen na hevige gevechten. "Nadat we versterking kregen en een grote operatie in Kunduz-stad begonnen, kon de Taliban geen weerstand bieden. Ze vluchtten." Rond 4.00 uur zouden de Taliban zijn verdreven.

De Taliban ontkent de herovering van de regeringstroepen. Volgens een woordvoerder vechten de opstandelingen nog en beheersen ze nog altijd een groot deel van de stad. "Er zijn ook Amerikaanse strijdkrachten betrokken bij deze strijd, maar we verdedigen ons nog altijd." Hoe groot de rol van buitenlandse strijdkrachten deze week was, is nog niet duidelijk.

Nederlandse militairen adviseerden het Afghaanse leger bij het tegenoffensief tegen de Taliban. Tussen 2011 en 2013 leidden Nederlandse militairen Afghaanse politiemensen op in de noordelijke provincie Kunduz.

Video: Afghanistan herovert Kunduz

Afghanistan herovert Kunduz
Afghanistan herovert Kunduz