Mexico heeft twee vermeend hooggeplaatste drugsbaronnen uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse justitie zijn het de twee meest prominente criminelen die worden overgedragen sinds Mexico's meest gezochte crimineel, drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán, in juli uit de gevangenis ontsnapte.

De uitgeleverde mannen zijn Edgar 'La Barbie' Valdez en Jorge Costilla. Valdez werd in de VS geboren, handelde daar in marihuana en was leider van het Beltrán-Leyvakartel.

Hij werd in 2010 gearresteerd tijdens de strijd van toenmalig president Felipe Calderón tegen machtige drugsgangs. Costilla, ook bekend als 'El Coss', was de leider van het machtige Golf-drugskartel. Hij werd in 2012 gevangen genomen door de Mexicaanse marine.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie prijst Mexico. "Niet alleen voor hun medewerking in deze zaak, maar ook vanwege onze samenwerking in de voortdurende strijd tegen de internationeel georganiseerde misdaad", aldus minster van Justitie Loretta Lynch.

Video: Mexico levert vermeende topdrugsbaronnen uit

Mexico levert drugsbaronnen uit
Mexico levert drugsbaronnen uit

Geweldsmisdrijven

De vermeende drugsbaronnen behoren tot dertien verdachten die per vliegtuig zijn overgebracht naar de VS. Ze worden gezocht voor uiteenlopende geweldsmisdrijven en drugsgerelateerde overtredingen.

Het uitleveringsverzoek van de VS volgde op de ontsnapping van Guzmán. Die vluchtte op spectaculaire wijze uit de Mexicaanse Altiplano-gevangenis via een anderhalve kilometer lange tunnel die hij zelf had gegraven. Mogelijk houdt de drugsbaas zich schuil in Costa-Rica.