De Palestijnse vlag is woensdag voor het eerst gehesen in de rij vaandels van de staten van de Verenigde Naties voor het hoofdkwartier in New York.

De vierkleurige vlag werd gehesen na een toespraak van Palestijnse president Mahmoud Abbas. Palestina is al bijna drie jaar een officieel waarnemer-staat bij de VN, geen lidstaat.

Abbas betoogde dat hij het helemaal gehad heeft met de vredesakkoorden van 1993 die in Oslo met Israël werden bereikt. Israël schendt de akkoorden nog steeds en voor Palestina bestaan ze dan ook niet meer, zei Abbas woensdag voor de Algemene Vergadering van de VN.

De akkoorden van Oslo werden destijds gezien als een keerpunt in de strijd tussen de Israëli's en Palestijnen. Abbas was zelf een van de architecten van het vredesakkoord dat de Palestijnen een eigen staat beloofde.

Het bleek al snel een loze belofte. Abbas eiste dat Israël eindelijk ophoudt de bezette gebieden te koloniseren en dat het de Palestijnse gevangenen vrijlaat.

Bijzondere relatie

Israël en de Verenigde Staten hadden zich tegen het Palestijns vlagvertoon voor het VN-hoofdkwartier gekeerd. De onvoorwaardelijke steun van de VS voor Israël, onder meer in de VN-Veiligheidsraad, is een van de belangrijkste redenen dat er feitelijk nog steeds geen Palestijnse staat is en het zo lang heeft geduurd voor de vlag werd gehesen.

De VN heeft een bijzondere relatie tot Palestina. Een van de eerste taken van de organisatie was in 1947 te proberen via diplomatie te komen tot de verdeling van het mandaatgebied Palestina tussen Joden en de Arabieren (Palestijnen). Die taak is niet volbracht.

Video: Vlag Palestina gehesen voor hoofdkwartier VN