De Taliban kreeg op 28 september Kunduz weer in handen en wist de Afghaanse stad drie dagen vast te houden. Het was hun eerste grote verovering sinds ze in 2001 werden verdreven. Bette Dam noemt de verovering een cruciaal moment.

Volgens Dam, een verslaggeefster die acht jaar in Afghanistan heeft gewoond en gewerkt, was de verovering een logisch gevolg van de chaotische situatie in Afghanistan.

"De laatste jaren is Afghanistan volgestouwd met wapens, zodat het land zich kon beschermen tegen de Taliban", aldus Dam.

"Je moet een hele sterke staat hebben als bepaalde gouverneurs, of militielieders veel wapens en geld krijgen van het Westen. Nu heb je zelfs ministers die hun eigen milities hebben. De militarisering van het land heeft de situatie alleen maar verergerd. De wapens zijn in handen van mensen die hun eigen gang gaan."

Eind december 2014 eindigde de ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan. De door de Amerikanen getrainde Afghaanse troepen zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Ook Nederland leverde een bijdrage door tussen 2011 en 2013 de politie in Kunduz te trainen.

Dam werd voorafgaand aan de missie in een hoorzitting voor de Tweede Kamer door Buitenlandse Zaken om advies gevraagd. Ze was tegen de gedachte achter de missie en vond dat er teveel nadruk lag op het militaire karakter.

Zwak

"De militaire aanwezigheid heeft verhuld dat het land nog steeds zwak is en nu de NAVO er niet meer is valt die bescherming weg. Kunduz is altijd al fragiel geweest qua bestuur. Dat de stad viel is dus niet onlogisch. Je kan de militairen en agenten wel trainen, maar als er niemand is die ze fatsoenlijk kan aansturen heb je er niks aan."

Dam noemt de korte verovering van Kunduz een belangrijk moment. "Als je mensen in Afghanistan spreekt over Kunduz dan hebben ze het niet over de Taliban, maar over hun eigen overheid. De Afghanen zijn het vertrouwen volledig kwijt. Ze willen niet onder de Taliban leven, maar de overheid is een tweede kwade. Het land is het zat."