Rusland heeft woensdag naar eigen zeggen luchtaanvallen uitgevoerd op posities van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat maakt het ministerie van Defensie in Moskou woensdag bekend. 

Volgens Syrische waarnemers waren de Russische aanvallen onder meer op de plaatsen al-Rastan en Talbisah, beide ten noorden van de stad Homs. Er zouden vele tientallen slachtoffers zijn gevallen.

De doelwitten waren volgens een Amerikaanse zegsman en Franse diplomatieke bronnen niet posities van terreurgroep IS. Een kleinere gewapende oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), die door het Westen wordt gesteund, zegt slachtoffer te zijn.

Het Kremlin spreekt daarentegen van precisiebombardementen op doelen van IS. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn in een bergachtige streek twintig luchtaanvallen uitgevoerd waarbij acht doelen van IS zijn geraakt.

Bij de aanvallen zouden onder meer een commandopost en operatiecentra van IS zijn vernietigd. Het ministerie spreekt tegen dat bij de aanvallen burgerdoelen zijn geraakt.

Luchtruim

Bij het uitvoeren van de luchtaanvallen verzochten de Russen de Amerikanen het Syrische luchtruim onmiddellijk te verlaten. Het Amerikaanse leger legde dit verzoek naast zich neer. Officieel heeft Rusland zich verplicht alle informatie over luchtaanvallen op Syrische doelen te delen met de Verenigde Staten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft na de aanvallen laten weten dat de VS Russische aanvallen in Syrië op zich verwelkomt, maar alleen als ze zich richten tegen terreurorganisaties als IS en Al-Qaeda.

Kerry heeft contact gehad met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. De VS vinden de Russische luchtvaanvallen gevaarlijk omdat er geen gesprekken vooraf zijn geweest om die te coördineren.

Ook de NAVO is bezorgd over de acties van Rusland en de berichten dat hierbij geen aanvallen op IS zijn verricht. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondsgenootschap woensdagavond tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

Toestemming

De aanvallen van woensdag begonnen nadat het Russische parlement in Moskou daar woensdag toestemming voor had gegeven. Het Russische ingrijpen is op verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad.

Assad en zijn voorganger en vader Hafez al-Assad (1930-2000) zijn altijd trouwe bondgenoten van het Kremlin geweest. De door Washington geleide coalitie tegen IS opereert niet op verzoek van Assad.

De Russische president Vladimir Poetin beklemtoonde woensdag dat Rusland tijdelijk de regering van Assad militair bijstaat en dat enkel vanuit de lucht doet. Poetin zei dat Rusland in Syrië terrorisme bestrijdt en bereid is dat ook in een coalitie met anderen te doen.

Video: Reactie Franse minister Fabius