De Taliban zijn in gevecht met Afghaanse soldaten in Kunduz. De stad viel eerder deze week in handen van de extremisten.

Er wordt onder meer veel gevochten bij het vliegveld in de stad, een van de weinige delen die nog volledig in handen is van de centrale regering van Afghanistan maar inmiddels is omringd door Taliban-strijders, aldus de New York Times.

Honderden soldaten van het Afghaanse leger zouden teruggetrokken zijn naar het vliegveld. Ook honderden burgers zijn die kant op gegaan om te schuilen voor het geweld. 

Meer dan tachtig militanten zouden volgens de lokale politie om het leven gekomen zijn bij de gevechten, meldt de BBC. Artsen zonder Grenzen laat weten dat bij een ziekenpost in de stad meer dan honderdvijftig mensen, waarvan ruim veertig kinderen, worden behandeld vanwege schotwonden.

De Taliban kregen maandag Kunduz in handen. Het was hun eerste grote verovering sinds ze in 2001 werden verdreven. Het is een pijnlijke nederlaag voor Ghani, die dinsdag precies een jaar president is.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten steunen Afghanistan in de strijd tegen terrorisme. Militaire vliegtuigen hebben al minstens twee luchtaanvallen uitgevoerd op locaties van de Taliban in de buitenwijken van Kunduz.

Het Pentagon (ministerie van Defensie van de VS) zegt hoop te hebben dat het Afghaanse leger de stad herovert. Volgens president Ghani hebben zijn troepen reeds "een aantal regeringsgebouwen heroverd". Wel noemt een woordvoerder van de Amerikanen de aanval door de Taliban een "tegenslag".

Verlies

Mullah Akhtar Mansour, leider van de Taliban, zei in een verklaring dat de Afghaanse overheid hun verlies moesten erkennen. "Inwoners van Kunduz hebben niets te vrezen als het gaat om hun levens en eigendommen. Het dagelijkse leven kan gewoon doorgaan", aldus Mansour.

Video: Hevige gevechten tussen Taliban en Afghaanse soldaten

Afghaans leger probeert Kunduz te heroveren
Afghaans leger probeert Kunduz te heroveren