De Verenigde Staten willen samenwerken met Iran en Rusland om een oplossing te zoeken voor het geweld van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Dat heeft president Obama dinsdag gezegd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Obama herhaalde dinsdag zijn standpunt dat het verslaan van IS in Syrië een nieuwe leider vraagt. "Een regering die het Syrische volk verenigt in het gevecht tegen terrorisme. Dit zal een complex proces worden en we zijn bereid hierin samen te werken met alle landen, inclusief Rusland en Iran, om een politiek mechanisme te vinden waarin een vredesproces kan worden opgestart."  

Iran en Rusland zijn bondgenoten van het Syrische regime en verlenen militaire steun aan het leger van president Assad.

Turkije

Het conflict in Syrië blijft volgens Obama "een uitdaging". De militaire inspanningen van de VN-landen zijn niet genoeg om een oplossing te vinden voor het conflict. Ook politieke en economische samenwerking tussen lidstaten is nodig, aldus de president. Zo zal er onder meer een stabiele regering in Irak nodig zijn om IS aan te pakken. 

Obama bedankte dinsdag Turkije, dat in Syrië luchtsteun verleent aan de Amerikanen en aanvallen uitvoert op IS-doelen, maar tegelijkertijd Koerdische PKK-strijders aanvalt. Onder meer in het noordoosten en in de Turkse grensregio winnen de Verenigde Staten en Koerdische strijders er terrein op IS.

Turkije verstevigde daarnaast de grenscontrole met Syrië, wat de doorgang van jihadisten van en naar Europa belemmert. Ook worden financiële bronnen van IS aangepakt.

'Dood en verderf'

Obama zei dinsdag dat de terreurgroep een derde van zijn grondgebied in Irak heeft verloren, na de inzet van de internationale coalitie van meer dan zestig landen, die doelen van IS bombardeert in Irak. Zo werd de stad Tikrit onlangs door militairen bevrijd. Onder meer de stad Mosul is nog in handen van de terreurgroep. 

Ook Nederland is onderdeel van die coalitie die IS in Irak bestrijdt. De meeste landen zijn echter terughoudend om doelen in Syrië te bombarderen en zich te mengen in de burgeroorlog in het land. 

Obama zei dat IS uiteindelijk zal worden verslagen, omdat de terreurgroep niets brengt dan "dood en verderf".

Frankrijk

Frankrijk heeft dinsdag hard uitgehaald naar Rusland. Moskou heeft wel woorden, maar geen daden in zijn strijd tegen IS, zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius rond de Algemene Vergadering. ''Als Rusland tegen de terroristen is, is het niet abnormaal om ze aan te vallen'', zei Fabius.

Rusland steunt het Syrische bewind economisch en met militair materieel, zoals tanks en oorlogsvliegtuigen. Rusland sluit luchtaanvallen op IS niet uit, iets wat westerse en Arabische landen al doen, maar stuurt geen grondtroepen.

''De internationale gemeenschap heeft IS getroffen. Frankrijk heeft IS getroffen, president Assad nauwelijks en de Russen helemaal niet. Kijk naar wie wat doet'', zei Fabius.

Video: Reactie Franse minister Fabius

'Geen daden, maar woorden van Rusland'
'Geen daden, maar woorden van Rusland'