Het Poolse leger heeft experts op het gebied van chemie, straling en explosieven gestuurd naar de plek in het zuidwesten van het land waar zich de inmiddels befaamde goudtrein van de nazi's zou bevinden.

De bedoeling is eventuele gevaren voor de bevolking te bezweren. De trein zou beveiligd kunnen zijn met allerlei wapens. Niemand weet immers wat zich precies in de trein bevindt.

De locatie is weinigen bekend. De schatzoekers Andreas Richter, een Duitser, en Piotr Koper, een Pool, zeggen het te weten. Onlangs kwam een schatzoeker om het leven, toen hij bij een zoektocht naar de trein meters naar beneden viel in een grafkelder.

De trein, mogelijk geladen met goud, zou zich bevinden in het tunnelstelsel dat de Duitsers in Neder-Silezië groeven in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych.

Grondradar

De bewuste trein zou in een tunnel zijn gereden toen de Sovjets het gebied in 1945 naderden. Nadien is niets meer van de trein vernomen.

Richter en Koper, die zeggen de trein met een zogenoemde grondradar te hebben ontdekt, eisen 10 procent van de opbrengst van de inhoud. De autoriteiten onderzoeken of het tweetal officieel toestemming voor de zoektocht had.