Legereenheden van de Afghaanse regering zijn dinsdagochtend een offensief begonnen om Kunduz terug te veroveren. 

Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen een luchtaanval uitgevoerd op een doelwit van de Taliban. Strijders van de Taliban namen de noordelijke provinciehoofdstad maandag binnen een dag in.

Volgens een woordvoerder van de Afghaanse overheid zijn dinsdag al snel het hoofdkwartier van de politie en de provinciale gevangenis heroverd. Meldingen over slachtoffers waren er nog niet.

Kunduz werd twee jaar nadat westerse specialisten er politietroepen hadden getraind bij verrassing door de Taliban ingenomen. Ook Nederland leidde Afghaanse agenten op. 

De extremisten openden de aanval van drie kanten en hadden de stad tegen de avond in handen. Alleen de omgeving van het vliegveld bleef in handen van de regeringstroepen.

Rustig

Ondanks het grote offensief dat de Taliban in en rond Kunduz lanceerden, melden ooggetuigen dat het afgelopen nacht rustig is geweest in de stad. Er zou vrijwel niet zijn gevochten. Wel hebben inwoners de hele nacht zonder stroom gezeten.

Sinds de aanval van de Taliban opereren chirurgen van Artsen zonder Grenzen non-stop patiënten met schotwonden. De organisatie nam in de kliniek waar ze werkt al 102 gewonden op, van wie er zich 36 in kritieke toestand bevinden met ernstige buik- en hoofdwonden. Dat heeft Artsen zonder Grenzen dinsdag meegedeeld.

De hulpverleners noemen de toestroom van gewonden ongekend. In de hele noordoostelijke regio van Afghanistan is de kliniek van Artsen zonder Grenzen de enige waar levensreddende zorg voor ernstige gewonden beschikbaar is.

Video: Afghaanse regering begint tegenoffensief

Afghaanse leger begint tegenaanval op Taliban
Afghaanse leger begint tegenaanval op Taliban