De Russische president Vladimir Poetin sluit luchtaanvallen tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië niet uit.

Dat zei Poetin na afloop van het eerste formele gesprek sinds twee jaar met de Amerikaanse president Barack Obama, meldt AP. Het gesprek vond plaats in het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

"We denken erover; we sluiten het op dit moment niet uit", aldus Poetin tijdens het overleg. Ook maakt de Russische leider duidelijk dat het sturen van grondtroepen geen optie is voor Rusland. Eventuele acties zullen volgens Poetin binnen de kaders van internationale wetgeving worden uitgevoerd. 

Beide presidenten bespraken de door de VS aangestuurde coalitie tegen IS. De gesprekken waren productief, zakelijk en openhartig, aldus Poetin.

Video: Poetin sluit luchtaanvallen tegen IS niet uit

Poetin en Obama spreken over aanpak IS
Poetin en Obama spreken over aanpak IS

Syrië

Obama en Poetin spraken ook over een machtsoverdracht in Syrië. Volgens Obama is er geen mogelijkheid tot stabiliteit in Syrië indien Assad aan de macht blijft. Poetin sprak eerder tijdens de Algemene Vergadering van de VN juist zijn steun uit voor de Syrische president. 

Kritiek

De wereldleiders hadden eerder op de dag stevige kritiek op elkaars beleid. Obama hekelde Poetin in zijn toespraak bij de VN vanwege de steun van Rusland aan het Syrische leger, vanwege de annexatie van De Krim en de steun aan de rebellen in Oekraïne. "Gevaarlijke ontwikkelingen kunnen ons terugbrengen naar een duistere, verwarde wereld."

Volgens de Amerikaanse president worden de ontwikkelingen veroorzaakt door wereldmachten die zich niet aan internationale afspraken houden en die orde forceren door militair ingrijpen. "Volgens deze logica moeten we tyrannen als Assad steunen, een man die met bommen onschuldige burgers vermoordt, omdat het alternatief een slechtere keuze is."

'Vergissing'

De Russische president prees Assad echter in zijn toespraak. De Syrische leider staat volgens Poetin voor stabiliteit in de regio. Ook hebben de troepen van Assad volgens hem hulp nodig in de strijd tegen IS.