Nederland gaat samen met de Verenigde Staten en Rwanda trainingen geven aan Afrikaanse en Europese leidinggevenden van VN-missies in Afrika. 

Dat moet er toe leiden dat de missies beter in staat zijn om burgers te beschermen.

Premier Mark Rutte heeft dat maandag tijdens de VN-top in New York aangekondigd op een speciale bijeenkomst over VN-missies. Nederland was daar op verzoek van de VS mede-gastheer van. De Amerikaanse president Barack Obama was ook aanwezig bij de bijeenkomst.

De trainingen moeten er toe leiden dat VN-troepen burgers effectiever kunnen beschermen door bijvoorbeeld een betere samenwerking tussen militairen, politie en civiele medewerkers in een missie. Nederland put voor de trainingen onder meer uit ervaringen die zijn opgedaan tijdens de VN-missie in Mali.

Mali

Premier Rutte meldde in zijn speech ook dat de Nederlandse bijdrage aan de missie in Mali (Minusma) met een jaar wordt verlengd. De Tweede Kamer stemde hier twee weken geleden mee in. In Mali zitten ongeveer 450 Nederlandse militairen, politieagenten en burgers die onderdeel zijn van de missie.

Het kabinet doneert eenmalig 500.000 euro aan de VN om landen sneller en gerichter te kunnen vragen troepen en middelen te leveren aan missies. Sinds 1947 heeft Nederland met ruim 125.000 mannen en vrouwen bijgedragen aan meer dan zestig VN-missies in ruim dertig landen.

VN-soldaten

De Amerikaanse president Barack Obama meldde eerder al dat meer dan vijftig landen in totaal 30.000 nieuwe VN-soldaten hebben toegezegd. 

''Meer dan vijftig landen, van Bangladesh tot Colombia, van Finland tot China, beloven in totaal meer dan 30.000 manschappen en agenten te leveren'', zei Obama tijdens een top van wereldleiders die de Verenigde Staten organiseerden om de VN-vredestroepen te versterken.