Strijders van de Taliban hebben de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan, geheel ingenomen. 

Dat meldt persbureau AP op basis van Afghaanse overheidsfunctionarissen. 

''De regeringstroepen bereiden een offensief voor bij de luchthaven. Er is versterking aangekomen. We proberen de stad terug te veroveren'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder op maandag werd al duidelijk dat Talibanstrijders een offensief hadden gelanceerd in Kunduz. De aanval op de stad werd vanuit drie richtingen ingezet. 

Bij de aanvallen werd ook de gevangenis ingenomen. Honderden gevangenen, onder wie veel wapenbroeders van de Taliban, werden bevrijd.

Gewapende eenheden in de stad kregen nauwelijks steun van buitenlandse eenheden. De politie werd er tussen 2011 en 2013 onder anderen getraind door Nederlandse instructeurs. 

Vluchten

De aanval van de Taliban was aanleiding voor tientallen mensen om naar het vliegveld bij de stad te vluchten. Daar werden zij echter door regeringstroepen tegengehouden. Ondertussen hielden de gevechten aan.

De Taliban bezetten onder meer een ziekenhuis en enkele overheidsgebouwen. Leger en politie hebben de hulp ingeroepen van collega's in de naburige provincie Balkh.

Video: Kunduz ingenomen door terroristen

Kunduz ingenomen door terroristen
Kunduz ingenomen door terroristen