De Russische president Vladimir Poetin ziet het besluit van de westerse wereld om niet samen te werken met de Syrische regering van Bashar al-Assad in strijd tegen IS als een "enorme fout". 

Dat benadrukte Poetin maandag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York. Poetin loofde de VN, maar stelde dat het Westen zich niet aan het internationaal recht houdt als het Syrië betreft. 

Westerse mogendheden hebben, zo stelde Poetin, in Syrië rebellen getraind en bewapend om tegen de wettige regering te vechten. Die terroristen vechten nu mee met IS.

Syrië is maandag bij de VN een belangrijk gespreksonderwerp. De Amerikaanse president Barack Obama riep de internationale gemeenschap eerder op de dag al op samen te werken bij conflicten als in Syrië.

Tijdens zijn openingstoespraak nodigde hij Rusland en Iran expliciet uit om gezamenlijk diplomatieke oplossingen te vinden. 

Leren van verleden

Obama hield als leidraad aan dat landen moeten leren van het verleden. Volgens de president is het inzetten van militaire kracht zonder diplomatieke bijval een tactiek die de wereld terugbrengt naar de tijd van voor de Tweede Wereldoorlog.

Als voorbeeld dat het verleden los moet worden gelaten, gaf Obama de herstellende relatie tussen Amerika en Cuba. Obama benadrukte dat het aanhalen van onderlinge banden in plaats van dreigen met sancties zorgt voor een betere wereld.

Naast Cuba werd ook Rusland greprezen door de Amerikaanse president. Hij liet zich positief uit over de manier waarop Rusland het twee jaar lang heeft meegewerkt aan het schrijven van een akkoord rondom het vredige gebruik van kernenergie door Iran.

VN-soldaten

Obama meldde ook dat meer dan vijftig landen in totaal dertigduizend nieuwe VN-soldaten hebben toegezegd. 

''Meer dan vijftig landen, van Bangladesh tot Colombia, van Finland tot China, beloven in totaal meer dan 30.000 manschappen en agenten te leveren'', zei Obama tijdens een top van wereldleiders die de Verenigde Staten organiseerden om de VN-vredestroepen te versterken.

Dictaturen

Obama benadrukte dat in de laatste decennia veel dictaturen zijn omgevallen, omdat geweld in plaats van diplomatie door dicators als basis wordt gezien om een volk te leiden. Het volk zou volgens Obama haar groeiende eigen opinie willen terugzien in de regeringsvorm.

"Je kunt je tegenstanders gevangen nemen, maar hun ideeën niet", stelde Obama.

De president erkende dat de resultaten van diplomatie vaak onbevredigend zijn, maar hij stelde ook dat de internationale gemeenschap de plicht heeft om het risico voor lief te nemen dat overleg soms niet werkt.

Obama noemt als concrete oplossing voor het conflict in Syrië dat er een nieuwe regering moet komen. Volgens de president kan Syrië niet terug naar de situatie voor de oorlog, omdat Assad destijds vreedzame demonstraties met geweld neersloeg.

Livestream: Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 

Ingrijpen

Wat landen volgens de president ook van het verleden kunnen leren, is dat er moet worden ingegrepen voordat conflicten beginnen. Daarnaast heeft de Verenigde Naties volgens Obama een belangrijke rol in het begeleiden van landen na conflictsituaties om stabiliteit te creëren.

Over de vluchtelingenkwestie zegt Obama dat Amerika de grootste donor is, maar dat het helpen niet langer liefdadigheid is, maar ook nodig voor collectieve veiligheid. Hij citeerde hierbij Paus Franciscus. "We zijn sterker wanneer we de waarde van de zwaksten onder ons erkennen", aldus de president.

Obama benadrukte in zijn openingstoespraak dat zowel moslims als niet-moslims zich moeten blijven afzetten tegen extremistische groepen. Hierop volgde een luid applaus.

Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vindt eens per jaar plaats. Maandag begon de zeventigste editie van de vergadering. Dit jaar zijn er meer regeringsleiders aanwezig dan ooit tevoren.

Naast het debatteren over oplossingen in lopende conflicten, worden dit jaar ook de duurzame ontwikkelingsdoelen voor de periode van 2015 tot 2030 besproken. Deze doelen zijn de opvolger van de millenniumdoelstellingen die dit jaar aflopen.

In deze nieuwe ontwikkelingsdoelen wordt bepaald welk resultaat in 2030 behaald moet zijn op het gebied van armoedebestrijding, het tegengaan van klimaatsverandering en tal van andere onderwerpen.