Talibanstrijders hebben maandag een groot offensief gelanceerd in de belangrijke Noord-Afghaanse plaats Kunduz. 

Regeringstroepen en politie-eenheden verdedigen de stad tegen de aanval die vanuit drie richtingen is ingezet. De strijders hebben het centrum van Kunduz bereikt en daar hun vlag gehesen.

Een getuige vertelde aan persbureau Reuters dat de Taliban het bestuurscentrum van Kunduz hebben ingesloten.

De gewapende eenheden in de stad hebben nauwelijks steun van buitenlandse eenheden. De politie werd er tussen 2011 en 2013 onder anderen getraind door Nederlandse instructeurs. Helikopters van het leger vuurden in de buitenwijken van Kunduz raketten af op de strijders van de Taliban.

In het centrum van de stad is ook artillerievuur te horen. Volgens een woordvoerder van het leger zouden al twintig militanten zijn gedood. Drie agenten zouden gewond zijn geraakt.

Vluchten

De aanval van de Taliban was aanleiding voor tientallen mensen om naar het vliegveld bij de stad te vluchten. Daar werden zij echter door regeringstroepen tegengehouden. Ondertussen hielden de gevechten aan.

De Taliban bezetten onder meer een ziekenhuis en enkele overheidsgebouwen. Leger en politie hebben de hulp ingeroepen van collega's in de naburige provincie Balkh.