De Catalaanse regionale verkiezingen zijn zondag gewonnen door de partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') van zittend premier Artur Mas.

De stembusgang leverde Junts pel Sí 62 zetels in het parlement op. Daarmee is geen absolute meerderheid bereikt, maar samen met de ultralinkse CUP is die er wel. CUP, dat net als Junts pel Sí voor onafhankelijkheid is, heeft tien zetels behaald.

Het parlement in Catalonië telt 135 zetels.

Het is maar de vraag of de uitslag van zondag betekent dat Catalonië echt onafhankelijk wordt van Spanje. Hoewel Junts pel Sí en CUP in het 135 zetels tellende parlement wel een meerderheid hebben, halen ze die waarschijnlijk niet in het aantal stemmen.

Nadat iets meer dan 90 procent van de stemmen was geteld, hadden de separatisten 47,75 procent van de stemmen gekregen. Hierdoor hebben ze wel de controle over de wetgevende macht, maar niet het mandaat om een afsplitsing van Spanje voort te zetten.

Of afscheiding nu reëel is of niet, Mas gaat er vanuit dat er een onafhankelijk Catalonië komt. Hij vierde de overwinning zondagavond met zijn aanhang. ''Catalanen hebben ja gezegd tegen afsplitsing'', aldus huidige regeringsleider. Hij kreeg daarbij bijval van Antonio Banos, de leider van CUP. ''Opgedragen aan de Spaanse staat, zonder rancune, vaarwel'', twitterde hij.

Video: Separatisten winnen Catalaanse verkiezingen

Records

De opkomst bij de verkiezingen voor de regionale volksvertegenwoordiging in Catalonië slaat alle records volgens plaatselijke media.

Om 18.00 uur had zondag 63 procent van de 5,5 miljoen stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat is een hogere opkomst dan op hetzelfde moment bij de Spaanse parlementsverkiezingen in 2012 (56 procent) en veel hoger dan bij de Catalaanse regionale verkiezingen in 2010 (53 procent).