Saudi-Arabië moet excuses aanbieden voor de 769 doden als gevolg van de massale paniek tijdens een ritueel tijdens de hadj donderdag in Mekka. 

Dat heeft de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zondag laten weten via zijn website.

"In plaats van anderen te beschuldigen moeten de Saudi's hun verantwoording nemen en moslims en de families van de slachtoffers excuses aanbieden", zo liet Khamenei weten.  "De islamitische wereld heeft veel vragen."

Volgens Saudische media waren juist pelgrims uit Iran verantwoordelijk voor de massale paniek die ontstond.

Verdrukking

Bij de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, kwamen ook 131 Iraanse gelovigen in de verdrukking om het leven. Ruim driehonderd Iraniërs worden nog vermist.

Video: Veel mensen doodgedrukt bij bedevaart Mekka

Honderden doden in gedrang tijdens hadj
Honderden doden in gedrang tijdens hadj

Vijanden

Khamenei spreekt echter over ruim duizend doden. Ook andere Iraanse leiders beweren dat er ruim duizend mensen zijn omgekomen. Het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran zijn gezworen vijanden.

Verkeerde richting

De Iraanse president Hassan Rohani eiste zaterdag in een toespraak bij de Verenigde Naties een onderzoek naar de ramp in Mina, een paar kilometer ten oosten van Mekka.

De Saudische nieuwssite Al-Sabq citeerde ooggetuigen die zagen dat een grote groep Iraniërs in strijd met de richtlijnen in de verkeerde richting was gedraaid en in botsing kwam met andere pelgrims.