De Colombiaanse minister María Ángela Holguín van Buitenlandse Zaken gaat maandag naar Den Haag om bij het Internationaal Strafhof (ICC) tekst en uitleg te geven over het tussenakkoord met de FARC.

Daarover berichten Colombiaanse media zondag. Colombia wil daarmee bewijzen dat het akkoord voldoet aan de internationale standaard.

Met Holguín zal ook voormalig magistraat José Cepeda van het Constitutioneel Hof meereizen. De twee zullen spreken met Fatou Bensouda, de aanklager van het ICC.

Colombia en de rebellenbeweging FARC maakten donderdag bekend een tussenakkoord te hebben bereikt. De partijen onderhandelen in de Cubaanse hoofdstad Havana. De Colombiaanse president Santos was voor het eerst sinds de start van de onderhandelingen naar Cuba gereisd.

Amnestie

De twee zijn het eens geworden over onder meer amnestie voor FARC-strijders die geen misdaden hebben gepleegd en het opzetten van een tribunaal om strijders die dat wel hebben gedaan te berechten.

Binnen zes maanden moet er een definitief vredesakkoord op tafel liggen.

Holguín is ook van plan in Den Haag bij een hoorzitting te zijn over klachten die Nicaragua heeft neergelegd bij het ICC. De twee landen zijn met elkaar in conflict over territoriale wateren.