Rusland, Syrië, Iran en Irak hebben in de Iraakse hoofdstad Bagdad een informatiecentrum opgezet waar de landen informatie over terrorisme met elkaar delen. 

Dat heeft het Iraakse leger bekendgemaakt.

Het centrum is opgebouwd in het kader van de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Belangrijkste taak is het verzamelen, verwerken, samenvatten en analyseren van inlichtingen. Het centrum kan in de toekomst worden gebruikt om "militaire acties van de vier landen" aan te sturen, zei een militaire bron tegen het Russische persbureau TASS.

Elke drie maanden wordt er een hoge militair aangesteld die leiding krijgt over het kamp. De eerstkomende drie maanden is dat een Iraakse militair.

Volgens het Iraakse leger is ervoor gekozen het informatiecentrum op dit moment op te zetten vanwege "toegenomen Russische zorgen over duizenden terroristen uit Rusland die misdaden plegen bij IS". Naar schatting van de Russische Sociale Raad vechten er ongeveer 2.500 Russen voor de terreurbeweging in Syrië.

Samenwerken

Rusland heeft eerder al laten weten dat het de strijd tegen IS opvoert en daarvoor gaat samenwerken met andere landen in het Midden Oosten. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zijn luchtaanvallen door een internationale coalitie in Irak en Syrië niet voldoende om de beweging te bestrijden.

Moskou en Washington beraden zich over militaire samenwerking in Syrië. President Vladimir Poetin van Rusland spreekt naar verwachting maandag zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama daarover tijdens een VN-top in New York.