Als het aan Frankrijk ligt, speelt president Bashar al-Assad geen enkele rol van betekenis in de politieke toekomst van Syrië. 

''Hij is verantwoordelijk voor de huidige chaos'', zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zaterdag in New York. ''Als we tegen de Syriërs zeggen dat Assad de toekomst heeft, stellen we onszelf bloot aan mislukking.''

Rusland meldde eerder in de week zich ''in theorie'' te kunnen mengen in de strijd in Syrië. De Russen willen dan echter wel dat Assad betrokken wordt bij alle plannen. Dat is tegen het zere been van de Fransen, die nu willen dat Rusland de militaire plannen in Syrië de komende dagen verduidelijkt.

Video: Frankrijk wil Assad weg hebben

Video: Frankrijk wil Assad weg hebben
Video: Frankrijk wil Assad weg hebben

Criticasters

Ook enkele andere Westerse officials hebben voorzichtig laten vallen dat de rol van Assad mogelijk nog niet is uitgespeeld. Fabius, die bekend staat als één van de felste criticasters van de Syrische president, meende dat de Verenigde Naties meer moeten doen in Syrië.

''Frankrijk zal niet opgeven, maar als we blijven wachten en niets doen, riskeren we dat Islamitische Staat de Palestijnse zaak als die van hun ziet.''