Een man die religieuze en historische monumenten in Mali zou hebben vernield, moet voorkomen voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. 

Het is de eerste keer dat het ICC een zaak als deze behandelt.

Ahmad Al Faqi Al Mahdi, die ook bekend is als Abu Tourab, wordt ervan verdacht de monumenten te hebben vernietigd in de stad Timboektoe tussen eind juni 2012 en half juli 2012. Hij zou lid zijn geweest van Ansar Dine. Die radicale moslimgroep had in 2012 de macht in Timboektoe.

De verdachte zou een spin in het web zijn en zou nauw betrokken zijn geweest bij de beslissing van een rechtbank om de monumenten te vernielen. Leden van het terreurnetwerk al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) sloopten, met steun van onder andere Ansar Dine, een aantal mausolea van moslimheiligen en een moskee.

Afgoderij

Al Mahdi is in Niger opgepakt en door de autoriteiten in dat land uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

Timboektoe was eeuwenlang een belangrijk centrum van islamitische godgeleerdheid en staat bekend om zijn historische bouwwerken en graftombes, die op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO staan. Ansar Dine zag de gebouwen als afgoderij en zwoer tijdens de bezetting van de stad om de monumenten te vernietigen. De mausolea werden afgelopen zomer herbouwd.