De autoriteiten in Thailand zeggen een bekentenis te hebben van een verdachte van de bomaanslag in Bangkok vorige maand. 

Adem Karadak werd op 29 augustus als eerste verdachte aangehouden in verband met de aanslag. Hij heeft volgens lokale media bekend nadat hij met nieuwe camerabeelden was geconfronteerd.

Door de aanslag bij een drukbezocht altaar in de Thaise hoofdstad kwamen twintig mensen om het leven, onder wie veertien buitenlandse toeristen. Karadak werd vrijdag verhoord door militairen.

Hij kreeg foto's van beveiligingscamera's te zien waarop te zien zou zijn dat de aanslagpleger zich voor zijn daad verkleedde. De man bekende dat hij het was en kort daarna bekende hij de bom bij het altaar te hebben neergelegd.

Karadak  had een Chinees en vervalst Turks paspoort. Volgens lokale media behoort hij tot de Oeigoerse minderheid in China. De aanslag zou een wraakactie zijn geweest, mogelijk vanwege uitzetting van honderden Oeigoeren door Thailand naar China.

Brein aanslag

In het toeristische uitgaansgebied Ratchaprasong van de Thaise hoofdstad ontploften op 17 augustus twee bommen, waardoor twintig mensen om het leven kwamen. 123 mensen raakten gewond. Later werden nog twee bommen onschadelijk gemaakt.

De politie arresteerde eerder al meerdere verdachten en gaat uit van een netwerk. Ook zijn er twee buitenlanders gearresteerd. De aanslagpleger zelf zou nog niet zijn opgepakt. De man, gekleed in een geel T-shirt, liet de tas met de bom achter bij de Erawan-openluchttempel.

Het brein achter de aanslag zit waarschijnlijk in Bangladesh, vermoedt de politie. Hij is daar volgens Mieraili een dag voor de aanslag al op een Chinees paspoort naartoe gereisd. Vooralsnog is er weinig bekend over de man, die Izan wordt genoemd. "Hij is in ieder geval een belangrijk persoon in het netwerk'', zei een politiechef. ''We weten niet wat zijn nationaliteit is, maar laten we zeggen dat hij één van de meest gezochte individuen is."

.