Paus Franciscus benadrukte vrijdag tijdens zijn toespraak bij de openingsceremonie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat men zuinig om moet gaan met het milieu.

Bij de zeventigste jaarlijkse vergadering beargumenteerde de paus dat "omdat de mens onderdeel is van de natuur, elke schade die de natuur wordt aangedaan ook schade is die de mensheid wordt aangedaan."

Hij stelde dat "het misbruiken van materiële welstand zorgt voor het misbruiken van natuurlijke bronnen en leidt tot het uitsluiten van de zwakken en kansarmen".

Daarnaast zorgt volgens hem "de ecologische crisis en het vernietigen van biodiversiteit voor een bedreiging van het bestaan van de menselijke soort".

Belang VN

De paus onderstreepte in zijn toespraak het belang van de VN in een tijd van "ongebruikelijk snelle veranderingen". Hierbij roemde hij de rol die de VN speelt in het oplossen van conflicten en bij het verbeteren van de mensenrechten.

"Al de bereikte dingen zijn lichten die helpen bij het verdrijven van het donker van de stoornis die wordt veroorzaakt door teugelloze ambities en collectieve vormen van egoïsme", aldus de paus. De taak van de VN is volgens hem daarentegen nog niet volbracht.

De paus noemde in zijn toespraak namelijk dat de wereld momenteel "kritieke beslissingen" nodig heeft om de huidige conflicten in de wereld op te lossen. Volgens de religieus leider is het daarvoor essentieel dat de landen "hun persoonlijke belangen aan de kant schuiven".

Volgens paus Franciscus zou de mensheid het niet overleven zonder interventies op internationaal niveau.

Video: Speech paus Franciscus

Mensensmokkel

Paus Franciscus noemde naast de omgang met het milieu ook het mensensmokkelprobleem als iets dat om een spoedige oplossing vraagt.

Later betoogde hij dat "een VN die bestaat uit leden met nucleaire wapens", een organisatie is "die gebaseerd is op angst en wantrouwen". Hij vindt dat de Iran-deal het bewijs is van de goede wil van de politiek en hoopt dat dit zijn vruchten afwerpt.

Na de toespraak volgde een langdurige staande ovatie.