De invoering van het homohuwelijk in Duitsland is een stap dichterbij. 

De Bondsraad, waarin de Duitse deelstaten zijn verenigd, heeft vrijdag een wetsontwerp daarvoor aangenomen. De Bondsdag, het Duitse parlement, moet zich er nu over buigen.

In Duitsland is het voor homostellen al langer mogelijk om een officieel partnerschap aan te gaan, maar het huwelijk is nog niet open voor mensen van hetzelfde geslacht.

Regeringspartijen SPD en CDU/CSU twisten al langer over de invoering van het homohuwelijk. SPD wil het huwelijk al langer vrijstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, terwijl de christendemocraten daar meer moeite mee hebben.

Eendagshaantje

De Bondsraad nam daarnaast een voorstel aan dat een einde moet maken aan de massale doding van eendagshaantjes. In het voorstel staat dat het doden van dieren uit puur economische motieven verboden moet worden. De Bondsdag moet ook daar nog over beslissen. Broedbedrijven krijgen in dat geval te maken met een overbruggingsperiode tot medio 2017 zodat ze zich aan kunnen passen aan de nieuwe regels.

In de EU is het gebruikelijk om mannelijke kuikens te doden. Ze kunnen geen eieren leggen, terwijl hun vlees niet geschikt is om te eten. Daar wordt namelijk alleen speciaal gefokt pluimvee voor gebruikt. In Europa worden jaarlijks zo'n 400 miljoen pasgeboren haantjes gedood. In Duitsland zijn dat er 50 miljoen, in Nederland zo'n 45 miljoen. Ook in Nederland wordt al langer gezocht naar alternatieven.