Kroatië laat voorlopig geen auto's uit Servië het land in. De maatregel volgt nadat de landen ook al over en weer de grenzen hadden gesloten voor vrachtverkeer en goederen.

Dat heeft de grenspolitie donderdag gezegd. 

Volgens de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken mogen Servische burgers wel de grens over.

Aanvankelijk waren er berichten dat ook burgers werden teruggestuurd, maar bij degenen die inderdaad werden geweigerd was er iets mis met het paspoort, aldus de minister.

Kroatië wil Servië dwingen de toestroom van vluchtelingen in te dammen. In een week tijd heeft Servië 45.000 migranten vanuit Macedonië doorgestuurd naar de grens met Kroatië. Servië moet vluchtelingen ook naar Hongarije sturen, vindt de Kroatische minister.

Video: Kroatië laat geen Servische auto's land in

Servië heeft nijdig gereageerd op de grensbepalingen van Kroatië. Die lijken "op de discriminerende maatregelen die de fascistische Onafhankelijke Staat Kroatië nam tijdens het naziregime", zo staat in een verklaring van het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarmee wordt verwezen naar de fascistische vazalstaat die met goedkeuring van Adolf Hitler werd uitgeroepen in 1941.

Recordaantal

Hongarije heeft woensdag een recordaantal vluchtelingen zien binnenkomen. De politie telde 10.046 mensen, melden de autoriteiten donderdag.

De vluchtelingen blijven niet in Hongarije. Ze worden van de Kroatische grens, waar ze binnenkomen, met georganiseerd vervoer naar de grens met Oostenrijk gebracht.

Hongarije staat niet te springen om vluchtelingen op te vangen. Maar het land zal wel moeten, na de beslissing van de EU om 120.000 migranten over de lidstaten te gaan verdelen.