Op een vrachtschip dat geladen was met voertuigen van de Verenigde Naties (VN), die als bestemming de Democratische Republiek Congo hadden, is een partij vuurwapens gevonden en mogelijk ook drugs. 

De autoriteiten in het Keniaanse Mombassa, waar het schip vorige week de haven was binnengelopen, doen onderzoek naar de "wapensmokkel".

Alle twintig bemanningsleden van het schip Hoegh Transporter van de Noorse rederij Hoegh Autoliners zijn aangeklaagd wegens illegale wapenhandel. Er zouden voornamelijk Chinezen aan boord zijn.

Tientallen wapens waren verborgen in de voertuigen van de VN. Het zou gaan om machinegeweren en bazooka's. Ook werd poeder gevonden, dat mogelijk een drug is. Het schip was afkomstig van het Indiase Mumbai. De zending, 257 voertuigen, was bedoeld voor de Democratische Republiek Congo. Daar is de VN bezig met een vredesmissie.

Vredesmissie

De Noorse rederij zegt ''ervan uit te gaan dat de wapens waren bedoeld voor gebruik in de VN-vredesmissie". Het wapentuig was echter niet aangegeven toen het schip werd geladen. "Het feit dat er wapens in de auto's zijn gevonden, is in strijd met onze voorwaarden voor transport", staat in de verklaring.

Een woordvoerder van de vredesmissie in de Democratische Republiek Congo, MONUSCO, zegt dat de voertuigen en de wapens zouden worden overgedragen aan Indiase vredeshandhavers in Noord-Kivu, een provincie in het Afrikaanse land.

Hij kon niet zeggen waarom de wapens niet waren aangegeven voorafgaand aan het vertrek. Ook over de mogelijke vondst van drugs kon MONUSCO niets zeggen.