Mohamed Fahmy en Baher Mohamed, twee journalisten van de nieuwszender al-Jazeera, krijgen net als 98 andere gevangenen gratie van de Egyptische staat.

Dat meldt BBC woensdagmiddag op basis van de Egyptische staatstelevisie. Volgens AFP zijn de journalisten inmiddels op vrije voeten. 

De twee journalisten werden samen met collega Peter Greste beschuldigd van het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. 

Greste wordt woensdag niet genoemd op de lijst van honderd gevangenen die president Abdul Fattah al-Sisi gratie verleent.

Video: Gratie voor twee Al Jazeera-journalisten

Gratie voor twee Al Jazeera-journalisten
Gratie voor twee Al Jazeera-journalisten

Opgepakt

De drie journalisten werden opgepakt in december 2013 en hebben sindsdien ontkend dat ze de Moslimbroederschap hebben geholpen. In 2014 werden Fahmy en Greste al eens veroordeeld tot zeven jaar cel, Mohamed kreeg toen tien jaar.

Begin 2015 werd hun zaak echter door het Egyptische Hof van Cassatie vernietigd, nadat de drie tegen hun straf in hoger beroep waren gegaan. Fahmy en Mohamed kwamen in februari op borgtocht vrij.

In 2014 werd in dezelfde zaak ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes tot tien jaar cel veroordeeld, maar zij had het land toen al verlaten. Netjes heeft woensdag geen gratie gekregen, blijkt uit een Twitterbericht van de journaliste.

Toen al-Sisi in 2013 aan de macht kwam in Egypte stelde hij een protestverbod in. Sindsdien verdwenen vele critici achter slot en grendel. Vorig jaar ging het om tientallen mensen.