Slowakije stapt naar de rechter om de beslissing aan te vechten van de Europese ministers om 120.000 migranten over EU-landen te verdelen.

Premier Robert Fico van Slowakije zei woensdag naar het hof in Luxemburg te stappen. Ook is hij niet van plan het besluit uit te voeren.

Dinsdag stemde een meerderheid van de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor asiel tijdens een speciale bijeenkomst in Brussel voor het verdelen van de vluchtelingen. Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië stemden tegen. Zij verzetten zich tegen het verplichtende karakter van het plan.

Video: Slowakije is tegen verdeling migranten

Uiteenvallen

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka liet woensdag weten niet van plan te zijn juridische stappen te ondernemen tegen de beslissing. Hij doet dit naar eigen zeggen om te voorkomen dat spanningen tussen EU-landen verder oplopen. "Europa mag niet uiteenvallen door de vluchtelingencrisis", aldus Sobotka.

Ook Roemenië lijkt zich neer te leggen bij de verplichte verdeling van migranten. President Klaus Iohannis zei woensdag dat zijn land het aantal migranten dat de EU aan Roemenië toe wil wijzen, kan opnemen. Volgens hem is dat aantal "niet zo groot". "We kunnen het aan en ik vind dat Roemenië solidair moet zijn", aldus Iohannis.

Berisping

De Europese Commissie heeft woensdag negentien van de 28 EU-lidstaten op de vingers getikt vanwege achterblijvende wetgeving op het gebied van migratie en asiel. Ze hebben onder meer de vereiste voorzieningen voor de opvang van asielzoekers niet op orde. Nederland krijgt geen nieuwe berisping.

Het dagelijks bestuur van de EU kondigde in totaal 37 nieuwe zogeheten inbreukprocedures aan, drie eerdere procedures werden aangescherpt. Een inbreukprocedure kan uiteindelijk voor het Europees Hof van Justitie worden gebracht en tot forse boetes leiden.

Onder de landen die een tik krijgen zijn België, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Spanje, Hongarije en diverse andere Oost-Europese landen. Ze hebben twee maanden om te reageren op de aantijgingen dan wel de gebreken te herstellen.

Griekenland

Griekenland krijgt de zwaarste waarschuwing. Het asielsysteem van het land schiet ernstig tekort, onder meer vanwege structurele tekortkomingen op het gebied van bescherming van minderjarige asielzoekers, stelt Brussel. Het is tweede berisping op dit vlak voor de Grieken.

Tegen Nederland lopen nog wel eerdere inbreukprocedures, onder meer over het gebrek aan rechten van werknemers van buiten de Europese Unie en over het beschermen van slachtoffers van mensenhandel.

De lidstaten zijn verplicht Europese regelgeving die is gericht op eerlijkere, snellere en betere asielprocedures in hun wetgeving op te nemen. Ook moeten ze zorgen voor humane opvang en fatsoenlijk onderdak.

''Ons gemeenschappelijke Europese asielsysteem kan alleen functioneren als iedereen het spel volgens de regels speelt'', aldus vicevoorzitter Frans Timmermans.