Rusland is genoodzaakt om maatregelen te nemen als er Amerikaanse kernwapens naar Duitsland komen.

Dat zegt een woordvoerder van de Russische president Poetin, zo schrijft het Russische staatspersbureau Tass.ru woensdag.

De Duitse omroep ZDF wist gisteren te melden dat Amerika de ambitie heeft om twintig kernwapens van het type B61-12 naar Duitsland te brengen. De komst van de kernwapens op luchtmachtbasis Büchel zouden al voorbereid worden.

Volgens Poetins woordvoerder kan de komst van de kernwapens "de machtsbalans in Europa veranderen". Om die balans en de "gelijkheid" te herstellen, zijn tegenmaatregelen nodig.

"Dit is geen stap in het versterken van de stabiliteit, in het opbouwen van vertrouwen en het verbeteren van de veiligheid", aldus de woordvoerder.

Raketten

Volgens het Russische persbureau Interfax zou Rusland als antwoord overwegen Iskander-raketten te plaatsen in de enclave Kaliningrad, aan de Oostzee. Deze raketten zijn geschikt voor atoomwapens.

De Duitse regering steekt met het oog op de verandering de komende jaren 112 miljoen euro in modernisering van de luchtmachtbasis Büchel in de deelstaat Rijnland-Palts, meldden de Duitse media dinsdag.

De bommen van het type B61-12 zijn volgens experts een stuk nauwkeuriger dan de voorgangers die in Duitsland liggen. Die bommen zouden ook op luchtmachtbasis Volkel in Nederland zijn gestationeerd.