Paus Franciscus is dinsdag vanuit Cuba vertrokken naar de Verenigde Staten (VS). Hij is de vierde paus die de Verenigde Staten aandoet.

Aan boord van het vliegtuig dat hem van Cuba naar Washington bracht, zei hij tegen meereizende verslaggevers dat hij hoopt dat de Verenigde Staten het handelsembargo tegen Cuba opheffen. 

Hij zal de zaak echter niet zelf ter sprake brengen tijdens zijn toespraak tot het Congres. 

De paus werd bij zijn aankomst op de luchtmachtbasis Andrews bij Washington verwelkomd door president Obama en diens familie. De twee spreken elkaar woensdag in het Witte Huis. Franciscus blijft zes dagen in de Verenigde Staten.

Wijzen op macht

De 78-jarige leider van de rooms-katholieke kerk zal de Amerikanen wel wijzen op hun macht en rijkdom, middelen die zij moeten aanwenden om de mensheid te dienen. Zijn kritiek op het kapitalisme, verklaarde hij, is niets nieuws. Bovendien zijn zijn aanmerkingen daarover gebaseerd op de katholieke, sociale doctrine. Vergeving en zorg voor de armen, daar draait het om.

Naast de toespraak tot het Congres donderdag, spreekt de paus een dag later in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. In Philadelphia gaat de paus daarna voor in een mis in de open lucht, waar anderhalf miljoen mensen worden verwacht.

Video: Paus komt aan in de Verenigde Staten

De paus is gearriveerd in de VS
De paus is gearriveerd in de VS

Betrekkingen

In december vorig jaar kondigde Obama aan dat Cuba en de VS hun betrekkingen zouden normaliseren.

In juli openden de landen weer een ambassade. Op allerlei niveaus wordt ondertussen de normalisering van de betrekkingen aangepakt. Op 28 en 29 september praten de landen bijvoorbeeld over het herstellen van een luchtverbinding.