Honderden opstandige militairen van de presidentiële garde in Burkina Faso hebben zich dinsdagochtend overgegeven aan het leger. De leider van de rebellen zegt echter niet op te stappen.

Generaal Gilbert Diendere blijft zitten waar hij zit in afwachting van de uitkomst van een top van West-Afrikaanse landen in Nigeria. "Ik zit geen tijd te rekken. Ik zit nog binnen de mij gegeven tijd", aldus Diendere tijdens een persconferentie. Hij benadrukte nog steeds president te zijn van de Nationale Democratische Raad, zoals de junta zichzelf heeft gedoopt.

Leiders van vijftien West-Afrikaanse landen zijn dinsdag bijeen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja om te praten over de situatie in Burkina Faso. 

Vrijgelaten

De honderden militairen die zich dinsdag aan het leger hebben overgegeven lieten dinsdag in de vroege ochtend de gevangen minister-president Isaac Zida vrij, meldt de lokale radiozender Radio Omega.

Vorige week pleegden militairen een staatgreep, waarbij de interim-president en zijn regering gevangen werden genomen. De regeringsleider van het West-Afrikaanse land bevindt zich nu op een veilige plaats.

Diendere heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de actie. De generaal zei dat hij de macht zou overdragen aan een burgerregering.

Video: Leider coupplegers verontschuldigt zich 

Leider coup Burkina Faso zegt toe macht terug te geven
Leider coup Burkina Faso zegt toe macht terug te geven

Ultimatum

Het leger van Burkina Faso had de coupplegers een ultimatum gesteld. Ze moesten zich voor 12.00 uur Nederlandse tijd overgeven, anders zouden ze worden aangevallen.

Ook de Afrikaanse Unie had een deadline gesteld om de positie van de interim-regering uiterlijk dinsdag te herstellen. De Unie dreigde met economische sancties tegen het land, zoals het instellen van een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden.

Ouagadougou

Het leger bereikte maandag de hoofdstad Ouagadougou en ging in gesprek met de leden van de presidentiële garde. De elite-eenheid binnen het leger zou aanvankelijk onderhandelen met het leger over de voorwaarden om zich over te geven.