Colombia en Venezuela hebben afgesproken om opnieuw de dialoog aan te gaan en de situatie rond de grens weer te 'normaliseren'. De twee landen zijn al een maand verwikkeld in een grensconflict.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de president van Venezuela Nicolas Maduro kwamen maandagavond (lokale tijd) bijeen in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Dat meldt AFP.

Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar ontmoeten sinds het conflict oplaaide op 19 augustus. Rafael Correa, de president van Ecuador, leidde de gesprekken, die zo'n vijf uur in beslag namen.

Video: Venezuela en Colombia zoeken toenadering

Venezuela en Colombia openen dialoog in grensconflict
Venezuela en Colombia openen dialoog in grensconflict

Productief

Na afloop beschreef Santos de gesprekken als "kalm, respectvol en productief". Maduro zei dat "gezond verstand had gezegevierd".

De landen beloofden ook de "onmiddelijke terugkeer" van hun ambassadeurs. De presidenten riepen eerder de ambassadeurs uit elkaars landen terug toen de spanningen opliepen.

Uitgezet

De spanningen tussen de twee landen namen de afgelopen tijd sterk toe, nadat Maduro vorige maand grensovergangen had gesloten en zo'n 1.300 Colombianen het land heeft uitgezet vanwege smokkel en andere misdaden.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo'n 16.000 Colombianen Venezuela verlaten. Maduro beweert dat hij Colombianen uitzet vanwege criminaliteit, maar critici zeggen dat de president met de acties de slechte economische situatie van zijn land wil verhullen.

Vorige week vlogen nog twee militaire vliegtuigen van Venezuela zonder toestemming het luchtruim van Colombia binnen.