Een confrontatie tussen het leger van Burkina Faso en de leden van een elite-eenheid in hoofdstad Ouagadougou lijkt afgewend.

Generaal Gilbert Diendere, leider van de eenheid die vorige week een coup pleegde, heeft maandagavond toegezegd de macht weer over te dragen aan de interim-regering.

De presidentiële garde, die geldt als een elite-eenheid binnen het leger, zette vorige week de interim-regering in de hoofdstad af. Legerleiders riepen maandag Diendere op de situatie te beëindigen. Legereenheden uit het hele land rukten maandag op richting Ouagadougou om de coupplegers de wapens af te nemen.

De Franse president François Hollande mengde zich maandag ook in het conflict en riep de leden van de garde op de wapens onmiddelijk neer te leggen en de macht over te dragen "of de consequenties te dragen".

Video: Couppleger Burkina geeft toe

Leider coup Burkina Faso zegt toe macht terug te geven
Leider coup Burkina Faso zegt toe macht terug te geven

Excuses

Diendere waarschuwde eerder op de dag nog voor chaotische taferelen en een burgeroorlog, maar bond later toch in. Ook bood hij zijn excuses aan.

De presidentiële garde is trouw aan de vorig jaar verdreven president Blaise Compaoré. De Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie protesteerden tegen de coup.