EU-lidstaten die weigeren vluchtelingen op te nemen zouden per geval 6.500 euro moeten betalen. 

Dat is een van de voorstellen waar de bewindslieden verantwoordelijk voor asiel zich dinsdag over beraden, meldde het Duitse persbureau DPA maandag.

De druk op de landen die zich tegen een verplichte verdeelsleutel van vluchtelingen keren neemt hiermee toe. Met name een aantal Oost-Europese landen blijkt niet bereid zich hieraan te binden.

De bewindslieden bespreken dinsdag het voorstel van de Europese Commissie om 120.000 vluchtelingen vanuit Hongarije, Griekenland en Italië verplicht over het continent te verdelen.

Mogelijk worden ze het erover eens om de opvang vrijwillig te laten plaatsvinden, maar een ruime meerderheid van de 28 lidstaten vindt dat te vrijblijvend.

In het commissievoorstel staat overigens dat landen per opgenomen vluchteling 6.500 euro ontvangen.

Finland

Finland wil zijn grenzen gaan controleren, nu er steeds meer vluchtelingen het land binnenkomen vanuit buurland Zweden. "We zijn daartoe op elk moment voorbereid en hebben onze maatregelen al behoorlijk aangescherpt", zei minister van Binnenlandse Zaken Petteri Orpo maandag.

De Finse politie begon zaterdag met steekproeven in de noordelijk gelegen gemeente Tornio en begint dinsdag met "toegenomen controle van vreemdelingen" in het hele land.

Tot nu toe zijn dit jaar 12.000 asielzoekers Finland binnengekomen, vooral afkomstig uit Irak. Vorig jaar nam het land in totaal 3.600 vreemdelingen op. In de afgelopen dagen kwamen 500 vluchtelingen aan in Tornio, in de buurt van de poolcirkel.

'Europese oplossing nodig'

"We hebben een Europese oplossing nodig. Als die niet gevonden kan worden, is het duidelijk dat Finland niet eindeloze hoeveelheden asielzoekers kan opnemen", zei Orpo.

Volgens hem komt de stroom Iraakse vluchtelingen vooral omdat er al een Iraakse gemeenschap in het land is en omdat Finland geen strenge asielcriteria kent. "Kennelijk is het net wat moeilijker om asiel te krijgen in Zweden. We gaan onze wetgeving opnieuw bekijken en willen gelijkstaan met Zweden."

Finland is voor veel vluchtelingen ook het eindstation. "De asielzoekers zetten hun reis niet meer voort."